[ Kemurahan Kerajaan PR di Selangor ]

Bersama kita perhati dan teliti:

1• 20 meter padu pertama air percuma kepada rakyat yang memiliki meter individu dan kupon bekalan air percuma. Dasar memberi bekalan air kegunaan percuma bagi 20 meter padu pertama kepada pengguna domestik yang bermeter individu setiap bulan yang telah dilaksanakan bermula 1 Jun 2008. Program ini adalah bertujuan membantu mengurangkan beban kewangan rakyat Selangor. Dianggarkan seramai 1.5 juta pengguna meter individu penduduk di Selangor telah menikmati kemudahan ini dan secara tidak langsung program ini telah meringankan beban rakyat terutama dalam situasi ekonomi merosot ini. Atas istilah keramat "Merakyatkan Ekonomi" negeri Selangor berjaya melakukan perkara yang dikatakan oleh pihak-pihak tertentu sebagai mustahil. Kerajaan negeri melalui anak syarikatnya Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) bertindak mengagihkan semula keuntungan pihak-pihak yang terlibat dalam perkhidmatan air ini kepada rakyat.

Klik untuk maklumat lanjut

2• Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS)- skim pelaburan untuk anak yang baru lahir.TAWAS diwujudkan dengan tujuan untuk membuka tabung permulaan RM 100 bagi setiap anak kelahiran Selangor. Faedah yang akan diterima adalah seperti berikut:

a. Di awal pelaburan, setiap Ahli TAWAS akan menerima RM 100.
b. Pada usia 18 tahun, anak-anak ini berpeluang untuk menerima sebanyak RM 1,500 hasil pelaburan di dalam skim ini.


Klik untuk maklumat lanjut

3• Skim Mesra Usia Emas (SMUE), merupakan satu skim khairat kematian yang diwujudkan khusus untuk menjaga kebajikan rakyat Selangor.Bertujuan membantu keluarga warga emas / OKU yang memenuhi syarat dan berdaftar yang meninggal dunia tanpa mengira jantina, kaum, agama, fahaman politik, status ekonomi, dan kedudukan sosial mereka.Borang dan pendaftaran adalahPERCUMA.

Sila klik untuk maklumat lanjut

4• One Stop Crisis Centre’ (OSCC) atau lebih dikenali sebagai Pusat Khidmat Krisis Sehenti telah ditubuhkan pada tahun 1997 di hospital-hospital kerajaan di seluruh Malaysia. Tujuan OSCC ditubuhkan adalah untuk memberi perkhidmatan menyeluruh kepada mangsa-mangsa penderaan, perkosaan dan juga keganasan rumahtangga. Pusat ini ditubuhkan khas untuk merawat dan mengasingkan mangsa-mangsa serta diberi bantuan dari segi sokongan emosi dan kaunseling agar mereka tidak mengalami tekanan perasaan atau emosi. Operasi OSCC terletak di bawah Jabatan Kecemasan di setiap hospital di mana terdapat kakitangan yang terlatih ditugaskan untuk merawat serta memberi penjagaan yang sewajarnya kepada mangsa-mangsa yang datang untuk mendapatkan rawatan.

Walaubagaimanapun, masih terdapat ramai orang awam yang tidak mengetahui kewujudan pusat ini dalam meberi perkhidmatan kepada orang ramai. Justeru, dalam agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) fasa 1, terdapat program OSCC dimana kempen kesedaran akan dilaksanakan dalam bentuk jaringan dengan Badan Bukan Kerajaan (NGO). Kempen ini untuk memberi kesedaran tentang keganasan rumahtangga, memberi maklumat berkaitan undang-undang keluarga dan menghebahkan maklumat mengenai OSCC ini kepada orang ramai. Program ini akan dijalankan mengikut peringkat DUN Negeri Selangor Darul Ehsan.
Memberikan kesedaran mengenai kewujudan dan peranan OSCC dalam menolong wanita yang menjadi mangsa keganasan.
  • Memupuk kesedaran wanita untuk memperkasa minda merdeka dan menggilap jatidiri wanita bermaruah.
  • Memberi maklumat dan kefahaman yang sahih mengenai isu isu keganasan rumahtangga dan gangguan seksual ditempat kerja.
  • Memberi pendedahan dan kefahaman undang-undang yang melindungi wanita.
Klik untuk maklumat lanjut

5• Hadian Anak Masuk Universiti – Dasar memberi hadiah RM1,000 akan diberikan kepada anak selangor yang melanjutkan pengajian tinggi awam/swasta yang diiktiraf kerajaan dengan mengikuti pengajian peringkat diploma atau ijazah sarjana muda dari keluarga berpendapatan RM1,500 ke bawah. Hadiah ini akan terus dikreaditkan kedalam akaun pelajar ataupun melalui cek.

Semua rekod pembayaran akan dimasukkan di dalam sistem pangkalan data yang akan dibangunkan oleh urus setia dan bayaran akan dibuat dalam tempoh dua (2) minggu (10 hari bekerja) selepas borang hadiah pengajian IPTA/IPTS yang lengkap diterima oleh pihak urus setia. Sehingga kini seramai 6,014 orang pelajar telah layak menerima hadiah ini sepanjang tahun 2009, kerajaan negeri terus prihatin dengan menyediakan peruntukan sebanyak RM 8.2 juta bagi meneruskan program ini.


Klik untuk maklumat lanjut

6• Tabung Pendidikan Anak Pekerja Ladang. Pembelaan kerajaan negeri Selangor adalah melibatkan seluruh rakyat negeri Selangor termasuklah anak-anak pekerja ladang. Tabung ini diwujudkan adalah bagi memberi bantuan pendidikan kepada anak-anak pekerja ladang. Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang bagi tujuan membiayai pendidikan mereka. Selain itu, tabung ini juga akan membiayai pembinaan dan penyelanggaraan asrama bagi anak-anak pekerja ladang di seluruh negeri Selangor. Kerajaan yang amat prihatin dengan pendidikan anak-anak pekerja ladang telah memperuntukan RM2 juta dalam merealisasikan program ini.

Klik untuk maklumat lanjut

7• Program Peningkatan Hasil Bahan Mineral & Galian - mengagihkan 10 peratus hasil keuntungan perlombongan pasir daripada Kumpulan Semesta Sdn.Bhd (KSSB) kepda seluruh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) seluruh Selangor

Klik untuk maklumat lanjut

Link berkaitan
Merakyatkan Ekonomi Selangor(MES)

NGO Melayu Islam-PAS umpama anggota badan yang sama


KUALA LUMPUR, 1 Feb: PAS menganggap badan bukan kerajaan (NGO) Melayu-Islam seperti sebahagian daripada parti itu dalam mendepani isu penggunaan kalimah 'Allah' di kalangan masyarakat bukan Islam.

Bercakap pada Majlis Dialog Bersama-sama NGO, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengumpamakan PAS dan NGO yang hadir seperti anggota badan dari tubuh yang sama.

"Peranan NGO dan parti (PAS) adalah seperti anggota-anggota dari badan yang sama. Baik NGO-NGO atau parti dakwah seperti PAS sendiri seharusnya menghapuskan sentimen politik kepartian, taksub atau nak mengekalkan kuasa dengan melaksanakan dakwah secara dialog," jelas beliau pada majlis yang diadakan di sebuah hotel, di sini malam tadi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menjelaskan bahawa PAS dan NGO Melayu-Islam seharusnya lebih progresif mengajak penganut Kristian berdialog dalam mencari kebenaran sebenar Allah.

"Sepatutnya kita perlu lebih progresif seperti Rasulullah s.a.w, diajak mereka, Yahudi dan Nasrani ini berdialog atas 'kalimatiin thawa'in' iaitu atas nama Allah.

"Rasulullah bertanya tentang pengabdian yang sebenar kepada Allah apabila Yahudi berkata Uzair itu anak Allah, Nasrani berkata Isa itu anak Allah; sehingga akhirnya mereka melihat keadilan Islam (melalui) pendekatan dialog," jelasnya.

Mengakui kebolehupayaan berdialog antara agama oleh beberapa NGO Islam, Abdul Hadi mewakili PAS menyeru mereka yang terbabit membantu PAS melaksanakan tugasan dakwah kepada masyarakat bukan Islam.

"Rakan-rakan kita yang mempunyai kepakaran dakam dialog antara agama, maka kita (PAS) dan NGO perlu ambil manfaat seperti Ahmad Deedat dan Zakir Naik, begitu juga di Malaysia, Allah tentu melantik di antara kita seperti Ahmad Deedat dan Zakir Naik,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, beliau turut mengakui rasa bimbang sekiranya umat Islam dikelirukan oleh penerbitan akhbar mingguan The Herald menggunakan kalimah Allah, seperti yang dibangkitkan oleh beberapa pemimpin NGO.

Pun begitu, beliau tidak bersetuju penguatkuasaan undang-undang seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri kepada mereka yang disyaki menyalahgunakan kalimah 'Allah'.

"Sekiranya didapati mereka menggunakan nama Allah pada tempat yang tidak betul, maka perlu didakwa mereka secara adil, tidak boleh digunakan ISA.

"Dialog mesti mendahului undang-Undang. Undang-undang adalah jalan terakhir sekiranya dialog gagal membawa kebenaran kepada (masyarakat) bukan Islam," katanya.

Antara yang menyertai Majlis Dialog bersama-sama Presiden PAS adalah Presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM,) Zaid Kamaruddin, Presiden Guaman Syariah Malaysia (PGSM), Mohamad Isa Abdul Ratip, wakil Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Mohd Azmi Walang, jurucakap bagi Saba' Islamic Media, Shah Kirit Kakolal Davinji, wakil Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Jamaluddin Ismail, Pengerusi Ilmuan, Kamaruzzaman Yusoff, Jaringan Siswazah Malaysia, Mohd Asrul Mohd Nor @ Ismail, Persatuan Pelajar Islam Selangor.

Dalam perkembangan berkaitan, Abdul Hadi yang mewakili PAS menyatakan komitmen untuk membantu Pakatan Rakyat (PR) mengadakan dialog antara agama dalam masa terdekat, seperti ketetapan mesyuarat Majlis Pakatan Rakyat petang semalam.